Vad är en psykopat?
En psykopat är en person som saknar förmågan till empati och är utan samvete. Psykopati är en personlighetsstörning som är svår att diagnostisera. Ofta vet personer med störningen att de skiljer sig från normal befolkningen. De ser sig dock oftast inte som sjuka utan bara som mera intelligenta än omgivningen. De anser ofta att de sociala spelregler som gäller i ett samhälle gäller för alla utom dom själva.
Psykopaten vet hur man effektivt utnyttjar omgivningens svagheter.
Eftersom benämningen Psykopat oftast associeras med en negativ personlighets störning. Så används ordet som ett negativt omdöme på personer man är i konflikt med. De flesta som personer som i vardagstal benämns psykopater lider inte av psykopati.
Enligt viss litteratur så har ca 4% av befolkningen en personlighets störning som kan betecknas som psykopati. Det är inte helt bevisat vad psykopati beror på. Den vanligaste förklaringen är att sjukdomen beror på en obotbar hjärnskada.
Känslor som empati är mycket komplexa och kräver stor inlevelseförmåga, en psykopat saknar denna förmåga. Psykopaten vet dock hur det sociala "spelet" mellan människor fungerar och är en mästare på att spela detta spel. På grund av detta är det mycket svårt direkt förstå om en person har en psykopatisk störning.
---------------------------------------------------------
Vad är en sociopat?
En sociopat har samma kännetecken som en psykopat. Sociopaten har haft en utsatt barndom (våld, övergrepp, otrygghet etc). Som givit honom/henne en personlighet som skiljer sig från det som brukar anses som normalt.
Sociopaten uppvisar samma beteende som en psykopat. Sociopaten liksom psykopaten ser sig själv som högre eller bättre än alla andra. Han anser sig kunna kräva speciell beundran och respekt av andra.
Vissa författare som forskat på sociopati/psykopati ifrågasätter om det är två olika personlighets störningar. Det skulle kunna vara en och samma störning. I de fall som trauman under uppväxten lett till en sociopatiskt beteende så skulle det även i detta fall kunna bero på hjärnskador.
En annan teori som framförts är att ett sociopatiskt beteende kan bero på både miljön under uppväxten samt hjärnskador. Dvs att en problematisk uppväxt i samband med en störning på hjärnan tillsammans skapar sjukdomen sociopati.
Samma teori säger att om uppväxten varit normal utan sociala trauman så hade personen inte utvecklat sitt sociopatiska beteende.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر